Door Maarten van den Bos op 3 juli 2016

Verantwoording

Wie zijn feilen peilt, vijlt zijn pijlen zegt een oud spreekwoord. Met andere woorden: wie goed kijkt naar wat er mis ging kan het in de toekomst beter doen. Juist daarom is verantwoording afleggen, terugkijken, zo belangrijk.

Afgelopen donderdag besprak de gemeenteraad de Jaarstukken. In Jaarverslag en Jaarrekening legt het college verantwoording af over het afgelopen jaar. Tenminste, dat is de bedoeling. Evenals vorige jaren was de PvdA niet zo heel tevreden over de jaarstukken. In de eerste plaats omdat de simpele vraag of met het uitgeven van door de Gemeenteraad beschikbaar gestelde bedragen de daarbij gestelde doelstellingen ook behaald waren niet te beantwoorden bleek. Nergens in de Jaarstukken wordt echt duidelijk of de gelden die zijn vrijgemaakt voor bijvoorbeeld wegenonderhoud, jeugdzorg of sport ook echt opleveren wat ervan verwacht werd. Ook de Gemeentelijke Rekenkamer kwam tot die conclusie. Het college zegde verbeteringen toe, maar dat was niet voor het eerst en eigenlijk ook niet vol overtuiging. Afwachten dus.

 

Een tweede bron van ontevredenheid was dat nergens in de jaarstukken duidelijk wordt in hoeverre de gemeentelijke overheid ook fouten gemaakt heeft afgelopen jaar. Het opstappen van de WMO Adviesraad bijvoorbeeld was nergens in de stukken terug te vinden. Dat is zonde. Wanneer de overheid niet van eigen fouten wil leren, blijft het die fouten maken. Dat moet dus beter. Hoe? Komende weken komen wij met voorstellen.

Maarten van den Bos

Maarten van den Bos

Na acht jaar raadslidmaatschap werd Maarten van den Bos op 25 mei 2022 door de raad benoemd als wethouder Ruimtelijke Ordening, handhaving, duurzaamheid en milieu. Maarten werd op 8 september 1984 geboren in Rotterdam en woont inmiddels alweer zo’n 15 jaar met zijn gezin in Bemmel. Voor zijn wethouderschap was hij onder meer als historicus

Meer over Maarten van den Bos