Door Maarten van den Bos op 2 februari 2015

Schriftelijke vragen

De onderstaande vragen zijn gericht aan het college van burgemeester en wethouders.

Aanleiding / toelichting:

In de informatienota Stand van zaken resultaatbestemming 2013 staat met betrekking tot het thema armoedebestrijding dat de reguliere middelen voor armoedebeleid vanuit de algemene middelen (voor 2014 92.000 euro, de zogenoemde Kleinsma-gelden) nog nauwelijks zijn benut. De middelen uit 2013 zijn benut ten behoeve van de zogenoemde meedoen-regeling, daarvan wordt echter (nog) weinig gebruik gemaakt.

Vragen:

  1. Is het toegestaan de zogenoemde Kleinsma-gelden te reserveren voor 2015? Of moet het bedrag dat in 2014 niet is uitgegeven terugvloeien naar de algemene middelen?
  2. In de informatienota staat te lezen dat van de meedoen-regeling nog weinig gebruik gemaakt wordt. Dit wordt geweten aan het feit dat mensen formulieren moeten invullen en dat er informatie moet worden aangeleverd. Kunt u aangeven hoe veel huishoudens in 2014 gebruik gemaakt hebben van de regeling?
  3. Kunt u aangeven welke gezinnen naar uw overtuiging binnen de kaders van de meedoen-regeling vallen? Met andere woorden: wat is in de gemeente Lingewaard eigenlijk de werkdefinitie van armoede?
  4. Is in beeld hoeveel gezinnen vallen onder de door deze werkdefinitie afgebakende groep?
  5. Is overwogen om gezinnen die bij de gemeente bekend zijn en die binnen deze groep vallen actief te benaderen om de regeling bekend te maken?
  6. Is overwogen te kiezen voor de methode onder meer in Utrecht ingevoerd door toenmalig wethouder Hans Spekman om gezinnen waarvan bij de gemeente bekend was dat zij voor een bepaalde regeling in aanmerking kwamen automatisch een toekenning te doen?
  7. Is het gezien de moeite die gezinnen klaarblijkelijk hebben met het invullen van formulieren en het aanleveren van informatie overwogen de vereisten op dit punt te verminderen dan wel gezinnen hierbij te ondersteunen? En ziet u hier een mogelijke rol weggelegd voor de participatiepunten?
  8. Gezien de datering van de informatienota (16-12-2014) mag verwacht worden dat de uitgaven over 2014 het genoemde bedrag (22.500) niet veel zullen overschrijden. Kunt u aangeven wat u van plan bent te doen met het bedrag dat in 2014 niet is uitgegeven?
  9. Zou het, gezien berichten bijvoorbeeld over tekorten bij de voedselbank (De Gelderlander, 2-2-2015), niet wenselijk zijn wanneer de gemeente een armoedebeleid ontwikkeld dat meer aansluit bij de geoormerkte gelden die vanuit de algemene middelen aan gemeenten ter beschikking gesteld worden?
  10. Kan het college toezeggen dat de gemeenteraad binnen afzienbare tijd (ten minste voor de zomer) voorstellen voor een dergelijk beleid tegemoet kan zien?

 

Ondertekening: Maarten van den Bos, PvdA

Maarten van den Bos

Maarten van den Bos

Na acht jaar raadslidmaatschap werd Maarten van den Bos op 25 mei 2022 door de raad benoemd als wethouder Ruimtelijke Ordening, handhaving, duurzaamheid en milieu. Maarten werd op 8 september 1984 geboren in Rotterdam en woont inmiddels alweer zo’n 15 jaar met zijn gezin in Bemmel. Voor zijn wethouderschap was hij onder meer als historicus

Meer over Maarten van den Bos