Door Maarten van den Bos op 22 mei 2017

Recept voor ellende

Afgelopen donderdag koos de Raad voor een experiment. In plaats van het vaststellen van een startnota, waarin afspraken gemaakt worden over hoe nieuw beleid er in grote lijnen uit komt te zien, werd gekozen voor een proces van co-creatie. In normale mensentaal: samenwerking. Nieuw beleid schrijven met de mensen die het aangaat. Nu is dat heel goed, en daarom stemde de PvdA ook voor.

Maar er was wel iets vreemds aan de hand. Op elke suggestie, op zowel de Politieke Avond als de Raadsvergadering, reageerde de wethouder als door een wesp gestoken. De Raad moest niet zo zeuren, beleid werd opgesteld samen met de mensen en was alleen daarom al goed. Dat er vervolgens helemaal geen geld beschikbaar is om de suggesties van die mensen ook uit te voeren was bijzaak, aldus het college. Als bijvoorbeeld uit de gesprekken met mensen komt dat mantelzorgers overbelast zijn en er als oplossing gekozen word voor breed toegankelijke respijtzorg, is daar eigenlijk geen geld voor. Zo te werk gaan is een recept voor ellende. Ons advies: zorg voor budget om goede ideeën van mensen direct uit te voeren. Helaas vond het college dat onzin.

Maarten van den Bos

Maarten van den Bos

Na acht jaar raadslidmaatschap werd Maarten van den Bos op 25 mei 2022 door de raad benoemd als wethouder Ruimtelijke Ordening, handhaving, duurzaamheid en milieu. Maarten werd op 8 september 1984 geboren in Rotterdam en woont inmiddels alweer zo’n 15 jaar met zijn gezin in Bemmel. Voor zijn wethouderschap was hij onder meer als historicus

Meer over Maarten van den Bos