11 januari 2018

Precario op water: goede uitkomst debat.

Politiek gaat over het laten zien van verschil om uiteindelijk tot een besluit te kunnen komen. Nadat afgelopen december in Lingewaard een brief op de mat viel waarin een verhoging van de waterrekening met 104 euro als gevolg van een zogenoemde precario-heffing door de gemeente werd aangekondigd, ontstond terecht onrust.

Voor de PvdA was dit direct aanleiding om het besluit de zogenoemde precario te gaan heffen op de waterleiding te heroverwegen. Samen met SP, B06, D66 en GroenLinks maakten we een initiatiefvoorstel om de precario te schrappen en vroegen om een spoeddebat. Dit debat vond uiteindelijk 10 januari plaats.

Het voorstel dat we naar voren brachten had consequenties en kende risico’s. Daar waren we ons van bewust en daar waren we ook open over. Ook het voorstel dat het college uiteindelijk naar voren bracht, de precario blijven heffen en de inwoners compenseren, had risico’s en consequenties. Er was een lang debat voor nodig die allemaal in beeld te brengen en uiteindelijk een goed besluit te nemen. Een besluit waardoor de gemeente de inkomsten uit precario kan blijven genereren, zonder inwoners onevenredig te benadelen. Er is een goede manier gevonden om de nadelen voor inwoners weg te nemen. Dat is winst, voor iedereen. Het op tafel leggen van het initiatiefvoorstel en het aanvragen van een spoeddebat heeft daar zeker aan bijgedragen. Zonder verschillende voorstellen en een goed debat erover is een doordachte oplossing nooit te vinden.