Door Maarten van den Bos op 13 juli 2015

Meedoen

Afgelopen donderdag werd in de raad de zogenoemde kadernota behandeld. Dat is een stuk waarin vooruitgekeken wordt naar de komende jaren, naar de financiële ruimte die er is, maar ook naar de rol en functie van de lokale overheid. Die rol is voor het huidige college nogal beperkt, zo bleek.  Dat was al zichtbaar in het coalitieakkoord. waarin werd gesproken over een overheid die moet veranderen om de samenleving meer ruimte te geven. Meer loslaten, vertrouwen geven. Overheidsparticipatie noemt het college dat.

Op zichzelf mooi, maar helaas is overheidsparticipatie verworden van een veelbelovende paradigmawisseling tot een projectmatige heroriëntatie van ambtenaren en bestuurders. Om hen hierbij te helpen wordt een aantal pilots opgezet en wordt geld vrijgemaakt om te komen tot ‘training, opleiding en intervisie’. Zodat zij hun ‘antennefunctie’ op orde kunnen brengen, wat dat ook moge betekenen. Een echte visie op de veranderende verhouding tussen overheid en inwoner is ondertussen nog altijd niet ontwikkeld, waardoor het begrip overheidsparticipatie een papieren tijger dreigt te worden.

Wij vinden dat jammer. De vraag wat mensen zelf kunnen en willen doen en waarvoor de gemeente verantwoordelijk is, staat op zoveel terreinen centraal. Daarom schreven wij zelf een initiatiefnota waarin we onze visie op die verhouding uitwerkten. Donderdag werd hij aangekondigd, na de zomer komt hij in de raad. Ondertussen vindt u hem HIER en zijn we benieuwd naar uw ideeën en opmerkingen.

Maarten van den Bos

Maarten van den Bos

Na acht jaar raadslidmaatschap werd Maarten van den Bos op 25 mei 2022 door de raad benoemd als wethouder Ruimtelijke Ordening, handhaving, duurzaamheid en milieu. Maarten werd op 8 september 1984 geboren in Rotterdam en woont inmiddels alweer zo’n 15 jaar met zijn gezin in Bemmel. Voor zijn wethouderschap was hij onder meer als historicus

Meer over Maarten van den Bos