Door Maarten van den Bos op 9 februari 2016

Medemenselijkheid

Afgelopen donderdag sprak de raad uitvoerig over het vluchtelingenvraagstuk. Nog altijd wagen mensen in gammele bootjes de oversteek naar Europa op zoek naar veiligheid en geborgenheid. De gemeenteraad was unaniem in haar oordeel dat een aantal van hen ook in Lingewaard een plaats moet kunnen vinden. Er waren terechte complimenten, ook van ons, voor het college dat de huisvesting én integratie van mensen die met recht en reden hun thuisland verlaten hebben stevig ter hand heeft genomen.

Meer moeite hadden wij met de gedachte dat Lingewaard vluchtelingen noodopvang wil bieden op een riviercruiseschip. Daaraan kleven praktische bezwaren rondom veiligheid, toegankelijkheid bij een calamiteit en betrokkenheid van mensen bij het lokale leven. Maar er is ook een moreel vraagstuk: is het gepast mensen die Europa bereikten met rubberbootjes te huisvesten op het water. Daar hadden en hebben wij moeite mee. Daarom gaven wij aan dat onze voorkeur uit zou gaan naar een echt asielzoekerscentrum. Een plek waar driehonderd mensen voor langere tijd fatsoenlijk gehuisvest kunnen worden.

In het debat werd voor ons voldoende duidelijk dat ook het college zorgen heeft over de keuze voor een cruiseschip. En dat, mocht dat verzoek Lingewaard bereiken, het niet zonder meer afwijzend staat ten opzichte van de vestiging van een asielzoekerscentrum. Op basis daarvan konden wij onze steun uitspreken voor de ingezette koers, waarbij voor ons medemenselijkheid centraal hoort te staan.

 

 

 

 

 

Maarten van den Bos

Maarten van den Bos

Na acht jaar raadslidmaatschap werd Maarten van den Bos op 25 mei 2022 door de raad benoemd als wethouder Ruimtelijke Ordening, handhaving, duurzaamheid en milieu. Maarten werd op 8 september 1984 geboren in Rotterdam en woont inmiddels alweer zo’n 15 jaar met zijn gezin in Bemmel. Voor zijn wethouderschap was hij onder meer als historicus

Meer over Maarten van den Bos