Meedoen
Vorige week was het dan zover. Er werd in Bemmel een avond georganiseerd over inwonersinitiatieven in Lingewaard. Een bonte parade van elk afzonderlijk prachtige initiatieven vanuit de verschillende kernen passeerden de revue. Gemene deler: stuk voor stuk betrokken en enthousiaste mensen die op hun eigen manier, samen of alleen, de plaats waar zij wonen en leven een stukje mooier willen maken. Het was een hoopvolle avond, waar samenwerking centraal stond en weinig onvertogen woorden vielen.
Dat was ook precies onze bedoeling. Nadat we vorig jaar eerst samen met GroenLinks een vergelijkbare avond organiseerden in Huissen, waar eveneens een heel aantal mooie inwonersinitiatieven zich presenteerden, was de gemeenteraad aan zet. Op 19 november werd na een lang en stevig debat ons initiatievoorstel ‘overheidsparticipatie’ aangenomen, met steun van wederom GroenLinks, D66, CDA, B06-L2000 en SP. Met dit voorstel wilden wij drie dingen bereiken. In de eerste plaats vroegen wij de raad kennis te nemen van de uitvoerige nota waarin de PvdA Lingewaard haar visie op de manier waarop de gemeente zou moeten omgaan met initiatieven van inwoners had neergelegd. In de kern ging dat document over de vraag hoe we meer ruimte kunnen maken voor en vertrouwen kunnen geven aan initiatieven van inwoners. In de tweede plaats vroegen wij het college een plan te schrijven en dat in 2016 aan de raad te presenteren. Dat gaat binnenkort, zo hebben wij begrepen, ook gebeuren.
In de derde plaats vroegen wij het college een avond te organiseren waar alle betrokkenen – wijkplatforms, verenigingen, maar ook gewoon betrokken individuen – kunnen meepraten over de verhouding tussen overheid en inwoner in Lingewaard. Alle daar ingewonnen informatie en gepresenteerde ervaringen kunnen mooi verwerkt worden in het al genoemde beleidsplan.
Maar daarmee zijn we er natuurlijk niet, het komt vooral aan op de praktijk. Op de bereidheid van de gemeente samen met inwoners te werken aan de toekomst. Soms gaat dat al heel goed, een keur van voorbeelden kwam voorbij afgelopen week. Van kleinere en grotere initiatieven die laten zien hoe gemeente en inwoner elkaar kunnen versterken. Of het nu gaat om de dorpscontactpersonen die in Doornenburg gigantisch veel voor elkaar weten te krijgen of de organisatoren van het kinderdorp in Haalderen die zorgen voor een prachtige week voor tal van kinderen.
Dat er ook dingen zijn die nog niet gaan zoals zou moeten is ook helder. Zo was er het voorbeeld van leef- en doeboerderij De Minkhof waar ouderen met hulp van vrijwilligers gezamenlijk actief bezig zijn. Een prachtig initiatief van zeer betrokken mensen. Toen zij echter onverwachts een aanslag van de OZB op de mat kregen en de gemeente vroegen of die ook echt betaald moest worden was de reactie nogal formalistisch. Ja, maar er kon bezwaar gemaakt worden. Vervolgens werd het bezwaar afgewezen, maar de organisatie kon wel subsidie aanvragen om de kosten te dekken. Dat is toch wat al te omslachtig. Gelukkig lijkt het college dat ook te vinden en beloofde de wethouder de zaak te bekijken.
Zo worden de contouren van het Lingewaard van de toekomst langzaam zichtbaar. Een gemeente waarin overheid en inwoner samen werken, waarin voor iedereen een plaats is. Wij zijn er trots op hiertoe met ons initiatiefvoorstel en met steun van bovengenoemde partijen een eerste aanzet te hebben gegeven. En wij complimenteren het college met een eerste positieve stap richting de uitvoering van de door de raad vastgelegde koers.