21 juli 2015

Verbonden partijen

De laatste raadsvergadering voor de zomer werd uitvoerig gesproken over de nota verbonden partijen. Daarin wordt omschreven hoe de gemeente om zou moeten gaan met nieuwe en lopende samenwerkingsverbanden zoals Presikhaaf Bedrijven – waarin twaalf gemeenten samen de sociale werkvoorziening voor de regio organiseren – en glastuinbouwgebied Bergerden, een samenwerking tussen Lingewaard en Nijmegen. Over die samenwerkingsverbanden wordt veel gemopperd (ze zijn te duur, functioneren traag en de gemeenteraad heeft er te weinig greep op). Het is goed dat hier aandacht voor is.

Jammer was daarom dat sommige partijen het lieten bij het uitdelen van complimenten. De nota op zichzelf is in orde, maar daarmee zijn we er natuurlijk niet. Papier is geduldig en iets opschrijven is niet hetzelfde als het ook naleven. Daarom deed de PvdA, evenals overigens D66, concrete voorstellen om ook de dagelijkse praktijk te verbeteren. Gelukkig werd onze motie,  waarin wij voorstelden de gemeenteraad een besluit te laten nemen over jaarverslag en begroting van de belangrijkste verbonden partijen zodat de raad een expliciet oordeel kan vellen over de stand van zaken, aangenomen.

Tegelijkertijd werd besloten dat ons initiatiefvoorstel overheidsparticipatie, waarin we voorstellen doen voor een betere samenwerking tussen gemeente en inwoners, na de zomer door de raad behandeld zal worden.  De nota is op onze website www.lingewaard.pvda.nl voor iedereen na te lezen. Allen reacties  en ideeën zijn welkom. Fijne zomer en graag tot in september.