16 februari 2022

Veilig verkeer

Veilige straten zijn van levensbelang. ‘Het aantal verkeersdoden blijft al jaren min of meer op hetzelfde niveau en de aantallen ernstig verkeersgewonden stegen de afgelopen jaren vrijwel continu.’ Aldus de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid in november.

Ook Lingewaard moet veiliger. Verschillende rotondes en kruispunten zijn ronduit gevaarlijk. Bijvoorbeeld die bij bedrijventerrein Pannenhuis, bij de Essenpas in Bemmel, Stadswal/Helmichstraat in Huissen. Als je dan terugkijkt, dan stellen de resultaten teleur. Het college vertelde trots over de aanpak van het kruispunt bij de Valom in Huissen en de Nijmeegsestraat in Gendt. Maar dat kruispunt, blijkt uit onderzoek, is nu alweer verouderd. En over de nieuwe inrichting van de Nijmeegsestraat ontvangen we als PvdA veel klachten. Daarom stelden we er schriftelijke vragen over.

Er is de afgelopen jaren heel veel gepraat. Ellenlang soms. Het duurde zes jaar om het college zover te krijgen dat we meedoen aan de campagne Wij gaan weer naar school. En pas in juli 2021 lag er een lijst met verkeersknelpunten die we moeten aanpakken. Wanneer? Dat weten we nog niet.

Hoe dat komt? Een reden is dat we de afgelopen jaren veel te lang hebben doorgepraat over het verflauwen van twee haakse bochten in de Karstraat. Dat project werd almaar duurder, maar onze voorstellen om het geld te investeren daar waar de weg het meest onveilig is haalden het niet. Pas in het najaar van 2020 zorgde politieke actie in samenwerking met D66 voor een doorbraak. Hadden we maar eerder afscheid genomen van dat geldverslindende project, dan hadden we die onveilige rotondes al kunnen aanpakken.

En de geschiedenis dreigt zich te herhalen. In de raad spraken we af dat we in de bebouwde kom zo veel mogelijk 30 gaan rijden. Prima! Maar ons voorstel om voor de zomer te bepalen hoe we dat gaan doen, stuitte op een stevig nee van het college. Voortmodderen in plaats van aanpakken. Dat kan anders. Weten hoe wij Lingewaard veiliger willen maken? Kijk op verkiezingen.pvdalingewaard.nl.