11 maart 2021

Stem PvdA. Voor een écht lokaal geluid in Den Haag

Beste Lingewaarder,

De coronacrisis heeft duidelijk gemaakt wat veel mensen al langer voelen. Er is iets scheefgegroeid in ons land. Wie het goed heeft, krijgt het beter. Maar voor wie het even tegen zit, is er minder hulp. Goede en liefdevolle zorg is niet altijd en voor iedereen beschikbaar. Een fijne, betaalbare woning is voor velen onbereikbaar. En fatsoenlijk betaald krijgen voor goed werk is niet meer de standaard. Dat moet anders. Samen kunnen we dat. Door te investeren in die dingen die we met elkaar belangrijk vinden.

Wat daarbij nog te weinig ter sprake komt, is hoe belangrijk gemeenten daarvoor zijn. De gemeente is verantwoordelijk voor goede huishoudelijke hulp. Voor toegankelijke jeugdzorg. Voor inkomenszekerheid en belangrijke voorzieningen als de bibliotheek. Voor goede, duurzame schoolgebouwen en veilige wegen en straten. Voor een groene omgeving, schone lucht.

De afgelopen jaren hebben gemeenten voor al die verantwoordelijkheden steeds minder geld gekregen. Er is stevig bezuinigd op de pot met geld die gemeenten van de rijksoverheid krijgen om hun werk te doen; het gemeentefonds. In veel gemeenten moesten daarom de afgelopen jaren hele harde keuzes gemaakt worden. Sluiten we de bibliotheek of het zwembad? Kiezen we voor minder uren huishoudelijke hulp of worden wachtlijsten in de jeugdzorg langer? Stellen we investeringen in veiliger straten uit, of wachten we maar een paar jaar langer met de bouw van een nieuwe school?

Terwijl lokale bestuurders voor die keuzes stonden, was minister van Financiën Wopke Hoekstra trots op zijn begrotingsoverschotten en sprak hij over zijn ‘diepe zakken’. Maar die diepe zakken waren mede een gevolg van de diepe kraters in lokale gemeenschappen. Want het kabinet weigerde hardnekkig te investeren in het lokaal bestuur. En ondertussen blijkt uit onderzoek dat een derde van de gemeenten in acute geldnood is gekomen. Dat merken inwoners rechtstreeks. Minder voorzieningen, meer belasting.

Ook in Lingewaard zien we de gevolgen. We hebben de klappen een tijdje kunnen opvangen. Omdat we een aardige spaarpot hebben, maar die raakt leeg. In 2014 zat er nog veertig miljoen in, daar is minder dan de helft van over. En omdat we heel veel vragen van onze inwoners. U betaalt in Lingewaard ongeveer 25 procent meer lokale belastingen dan het landelijk gemiddelde.

Maar ook hier is de rek er echt uit. Ondertussen gaan de bezuinigingen gewoon door. Als minister Ollongren van Binnenlandse Zaken (D66) haar zin krijgt, moet Lingewaard nog eens 1 miljoen euro per jaar extra inleveren. ‘Herverdelen’ noemen ze dat!

Dat moet anders. En dat vindt niet alleen de PvdA, dat vinden heel veel lokale bestuurders. Het aantal acties, oproepen, en smeekbeden van raadsleden en wethouders is bijna niet meer te tellen. Ook in Lingewaard werd mijn motie ‘stop lokale bezuinigingen’ afgelopen juni bijna unaniem aangenomen.

Je zou dus verwachten dat alle partijen nu willen gaan investeren in een sterker lokaal bestuur. Want gemeenten zijn de fundamenten van onze verzorgingsstaat. Voor hulp bij pech of tegenslag, meer betaalbare woningen, veilige straten en een gezonde omgeving zijn gemeenten verantwoordelijk.

Daarom maken wij in ons verkiezingsprogramma vier miljard euro extra vrij voor het gemeentefonds.

En wat doen andere partijen ondertussen? Ondanks de smeekbedes van hun lokale bestuurders? Ondanks de snoeiharde keuzes die wethouders en raadsleden de afgelopen jaren hebben moeten maken, omdat het kabinet doof was voor het lokaal bestuur? Veel en veel te weinig.

Een kaal overzicht zegt genoeg. De PvdA investeert 4 miljard. D66 volgt op grote afstand met 1,6 miljard. En zie dan, ondanks alle mooie woorden, wat andere partijen voor een sterk lokaal bestuur over hebben. De VVD en het CDA hebben maar een half miljard over voor gemeenten, SP, GroenLinks en ChristenUnie zitten rond de één miljard. De rest blijft zelfs daar nog onder.

Het is een schande, ik heb er geen ander woord voor. Daarom wil ik vanuit Lingewaard naar Den Haag. Om de plannen van de PvdA realiteit te maken. Voor een sterk en sociaal lokaal bestuur. Voor Lingewaard en al die andere gemeenten waar het water aan de lippen staat.

Daarom vraag ik om uw vertrouwen. Op 15, 16 en 17 maart bepalen we samen de toekomst van Nederland. Kiezen we voor een eerlijker land, waarin we het samen doen? Of blijft het ieder voor zich en zoek het zelf maar uit? Dat is de vraag waar we voor staan. Ik weet het antwoord wel, u ook?

Met hartelijke groet,

Maarten van den Bos

Fractievoorzitter PvdA Lingewaard

Kandidaat Tweede Kamerlid Partij van de Arbeid, lijst 7 nummer 29