12 november 2014

PvdA, D66 en GroenLinks komen met alternatief begrotingsvoorstel.

Aanstaande donderdag staat in de gemeenteraad van Lingewaard de begroting op de agenda. In die begroting is een voorstel van het college opgenomen om een structureel tekort op de meerjarenbegroting te dekken. Ondanks herhaalde verzoeken vanuit zowel oppositie- als coalitiepartijen heeft het college voor dit dekkingsvoorstel geen alternatieve scenario’s gepresenteerd zodat de raad een afgewogen keuze kan maken welke bezuinigingen de raad wel en welke de raad niet acceptabel vindt. Om die reden hebben GroenLinks, D66 en Partij van de Arbeid besloten zelf te komen met een alternatief dekkingsvoorstel.

Bovendien zijn deze drie partijen van oordeel dat de begroting op verschillende punten als onvoldoende solide moet worden beoordeeld. Zo is het saldo van de meerjarenbegroting, dat na 2015 niet langer een tekort laat zien, gebaseerd op de aanname dat de gronden op Bergerden hun waarde houden en de nieuwe taken in het sociaal domein budgetneutraal uitgevoerd kunnen worden. Bovendien blijkt dat zowel op basis van het oude als het nieuwe beleid dienaangaande de gemeente Lingewaard onvoldoende in staat is tegenvallers op te vangen en risico’s af te dekken. Ten slotte moet worden vastgesteld dat de verdere doorontwikkeling van de begroting nog niet voldoende vorm gekregen heeft ondanks voorbereidend werk van het vorige college.

Om die redenen zullen D66, PvdA en GroenLinks gezamenlijk een motie indienen waarin het college gevraagd wordt in 2015 in samenspraak met de gemeenteraad te komen tot verbeteringen op deze drie punten. Goedkeuring door deze drie fracties van de Begroting 2015 aanstaande donderdag zal volledig afhangen van de reactie van zowel het college als de coalitiefracties op het alternatieve dekkingsvoorstel als de in de motie opgenomen aanbevelingen.