6 maart 2018

Maak van Lingewaard een toegankelijke gemeente!

In juli 2016 is het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap door Nederland geratificeerd. De kern van dit verdrag is dat mensen met zowel fysieke, zintuiglijke als ook verstandelijke beperkingen gelijke rechten hebben als anderen om volwaardig mee te kunnen doen in de samenleving. Het verdrag is een opdracht voor iedereen. Het verplicht overheden om voorzieningen binnen de gemeente, maar ook diensten, informatie en gebouwen toegankelijker te maken voor mensen met een beperking.  PvdA Lingewaard vindt dat juist de gemeente daarbij het goede voorbeeld zou moeten geven. Zodat bijvoorbeeld werkgevers en woningcorporaties kunnen volgen.

Dit VN-verdrag sluit heel goed aan bij de nieuwe taken van gemeenten, op het gebied van zorg, ondersteuning en werk   De PvdA Lingewaard zou graag zien dat al deze nieuwe taken veel meer in gezamenlijkheid van elkaar worden opgepakt. Wij geloven in een samenleving waarin iedereen ertoe doet en die mensen insluit in plaats van uitsluit. Meedoen is namelijk een mensenrecht Binnen de WMO en Partcipatiewet is juist ook geregeld dat iedereen moet kunnen meedoen. Meedoen als voorwaarde om zo zelfstandig mogelijk te kunnen leven. En als dat niet vanzelf gaat is daarbij ondersteuning of begeleiding gewoon nodig!  Meedoen aan de samenleving is meedoen binnen het onderwijs, meedoen aan sport en bewegen, meedoen als werknemer of vrijwilliger. Meedoen aan het sociale en culturele leven, meedoen als volwaardige inwoner van Lingewaard. Natuurlijk kan er veel met behulp van een eigen netwerk of vrijwilligers, maar dat is geen bezuinigingstrucje. Juist mantelzorgers doen al ontzettend veel, als mensen bij de gemeente aankloppen voor hulp is daar vaak al heel veel aan vooraf gegaan. Soms is professionele ondersteuning gewoon een voorwaarde om mee te kunnen blijven doen.

Wij vinden dat iedereen mee moet kunnen doen.  Natuurlijk beginnen we niet bij nul, we horen en zien dat er vanuit bijvoorbeeld verenigingen op dit vlak ook al veel gebeurt. Dat is mooi! Maar een extra stimulans om de samenleving binnen gemeente Lingewaard aan te passen aan een zo breed mogelijke groep burgers, ook degenen met fysieke, mentale of sociale beperkingen, is zeker nodig. Daarom pleiten we voor concrete actie, juist ook van de gemeente Lingewaard. Dat hebben wij veel te weinig gezien, de afgelopen raadsperiode.

Wat wil de PvdA Lingewaard dan concreet verbeteren binnen de gemeente Lingewaard?

  • Formulieren en brieven in begrijpelijke taal, zodat iedereen snapt wat de gemeente van je wil of wat je ergens voor moet doen.
  • Een begrijpelijke gemeentewebsite waarop alle informatie voor iedereen goed te vinden is.
  • Training van medewerkers van de gemeente voor een goede omgang met dementie en andere mentale beperkingen.
  • Voor iedereen toegankelijke gebouwen en openbaar vervoer.
  • Alle kinderen zo veel mogelijk gewoon samen naar school, met ondersteuning waar dat nodig is.
  • Mensen moeten zo lang mogelijk kunnen wonen op de plek en de manier waarop zij dat zelf willen.
  • Hulp aan ondernemers en bedrijven om hun winkel en bedrijfspand toegankelijk te maken voor iedereen.
  • Een arbeidsmarkt waarop voor iedereen een plekje is en beschut werk voor mensen die dat nodig hebben.

De PvdA staat voor een gemeente die het fundament wil zijn onder de lokale samenleving. Daarom willen we gemeentelijke aanspreekpunten in alle kernen, zodat iedereen dichtbij terecht kan voor hulp en ondersteuning wanneer dat nodig is.

Lees meer over het thema Zorg in ons verkiezingsprogramma: https://verkiezingen.pvdalingewaard.nl/naar-een-gemeente-waarin-we-zorgen-voor-elkaar