4 april 2021

Hulp ook voor huurders

Half maart bleek dat Lingewaard er bij de uitvoering van de zogenoemde Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) voor gekozen had inwoners die momenteel huurtoeslag ontvangen op voorhand uit te sluiten van het doen van een aanvraag voor hulp. De PvdA stelde daar eerder al vragen over.

De TONK is echt een laatste redmiddel voor mensen. De regeling is bijvoorbeeld bedoeld voor zelfstandig ondernemers die hun hele inkomen zien wegvallen door de coronacrisis. Als zij de hypotheek of huur niet meer kunnen betalen, kan de overheid bijspringen.

Het college gaf in antwoord op onze vragen aan dat voor mensen die momenteel al huurtoeslag ontvangen een andere regeling wellicht beter kan uitpakken. En dat mensen dan maar van die regeling gebruik moeten maken. Het college wilde de regeling niet aanpassen.

Die redenering was op zichzelf te volgen, maar waarom dan niet mensen gewoon een aanvraag laten doen, en als iets anders beter past vervolgens dat aanbieden? De schrik van het bericht dat ook een laatste redmiddel als de TONK voor jou niet beschikbaar is, enkel omdat je al huurtoeslag ontvangt, is voorstelbaar. Dat moeten we niet willen.

Gelukkig bleek een ruime raadsmeerderheid dat met ons eens. Enkel VVD en CDA wilden vasthouden aan het uitsluiten van mensen met huurtoeslag. De wethouder, niet onverdeeld gelukkig met de motie, gaf vervolgens wel aan hem gewoon te gaan uitvoeren. Na het weekend is het aanvragen van steun via de TONK ook mogelijk voor mensen met huurtoeslag.