4 juni 2016

Dijken

Het gebruik van de dijken is een heet hangijzer. Er zijn veel verschillende opvattingen over waar de dijkwegen voor bedoeld zijn: zijn het vooral plezierige routes voor wandelaars en fietsers of zijn het doorgaande verkeerswegen? En hoe zit het met de motoren? Terechte vragen, maar voor ons is de kern dat de dijken op dit moment gewoonweg gevaarlijk zijn. Er gebeuren te veel ongelukken.

Het college kwam met een voorstel dat vrijwel alle partijen te mager vonden. Samen met de SP en GroenLinks kozen wij voor een alternatief: de dijken op strategische plekken afsluiten voor gemotoriseerd verkeer om de loop eruit te halen. Dat voorstel haalde het niet, een meerderheid was voor een door het CDA ontworpen voorstel waarin de dijken open blijven en dijkvlakken in een aantal jaar worden ingericht als 60-kilometer weg. Dat lijkt mooi, maar lost niets op. Immers: het teveel aan auto’s dat nu over de dijken gaat blijft er rijden en het is een illusie dat een aantal borden de snelheid er echt uit gaan halen. Voor handhaving heeft de politie bovendien geen tijd.

Stuitend was vervolgens de manier waarop. De woordvoerder van het CDA was niet bij machte het eigen voorstel te verdedigen, dus deed de wethouder dat maar. Argumenten van anderen werden zonder pardon van tafel geveegd. Een echt debat werd het daarom nooit, het besluit dat volgde gaat niemand echt helpen.