Woningbouw Zandsestraat

18 juni 2021

De afgelopen raadsvergadering stonden de woningbouwplannen aan de Zandsestraat in Bemmel op de agenda. Vraag was of we met elkaar gaan toewerken naar de bouw van 85 woningen op de plek van een in onbruik geraakte kas en een stuk landbouwgrond. De PvdA was als altijd kritisch, maar kon uiteindelijk vol overtuiging instemmen met dit plan.

Ook in Lingewaard voelen we de wooncrisis die Nederland al enige jaren in zijn greep houdt. De prijzen van koopwoningen gaan door het dak, net als de tijd dat je op een huurwoning moet wachten. Als we inwoners vragen naar hun grootste zorgen, dan is het antwoord vaak dat er geen betaalbare woning meer te vinden is. Voor hun kinderen, die graag in hun eigen gemeente willen blijven wonen. Of voor zichzelf, als ze straks een grotere woning verlaten om kleiner te gaan wonen. Die wooncrisis moeten we met elkaar oplossen, ook onze gemeente moet aan de bak. Er zijn zo snel mogelijk meer betaalbare huizen nodig.

En dan moet je soms keuzes maken en een stukje open landschap net buiten de bebouwde kom gebruiken voor woningbouw. Die afweging is niet altijd makkelijk. Maar in dit geval zijn er drie argumenten toch te bouwen. Ten eerste komen er de juiste huizen. In de samenwerkingsovereenkomst is de goede mix van betaalbaar en duurder, huur en koop spijkerhard vastgelegd. Ten tweede wordt er stevig geïnvesteerd in het gebied, er komt een mooie groene zone zodat je straks vanuit de uiterwaarden via de dijk zo park Lingezegen in kunt lopen. Het project laat dus zien dat we via woningbouw ook ons landschap kunnen versterken. Het college verdient gewoon een compliment voor de uitwerking.

Ten derde levert het project ons als gemeente waarschijnlijk wat geld op. Een deel van de grond is immers van ons. Direct heeft de PvdA het voorstel gedaan om een deel van die opbrengst weer te gebruiken om ook op andere plekken te investeren in betaalbaar wonen. Onze motie, uiteindelijk samen ingediend met de VVD, werd met een ruime meerderheid aangenomen.

Alles afwegende hebben we een belangrijke stap gezet om van een goed plan ook een mooie wijk te maken. We zullen het project kritisch blijven volgen, met alle aandacht voor betaalbaar wonen en versterking van het landschap. Want juist dat gaat hand in hand.