Warmte voor wie?
Afgelopen week besprak de raad de warmtevisie. Het volgende stuk in een serie over klimaat en duurzaamheid. Belangrijk onderwerp. Hoe zorgen we er met elkaar voor dat iedereen in Lingewaard een behaaglijk huis heeft én een betaalbare energierekening?
Daarvoor moeten we met elkaar aan het werk. Er is actie nodig. De opwarming van de aarde gaat te snel, de tijd tikt door. Maar als het dan gaat over wat en hoe precies, dan wordt het ingewikkeld.
Daarom moet de overheid die antwoorden durven geven. Maar onze gemeente gaat faciliteren, organiseren, regisseren, evalueren, coördineren. Maar wat gaan we doen? We hebben die vraag als PvdA bij herhaling gesteld.
In de warmtevisie zit een deel van het antwoord. Voor nieuwe bedrijven op NextGarden en Agropark wil de gemeente een warmtenet aanleggen. Dat helpt die bedrijven te verduurzamen en dat is nodig. Daarom investeren we daar als gemeente één miljoen euro in.
Wat doen we ondertussen voor inwoners. Zeker die inwoners met een ouder huis en een smalle beurs? Het is belangrijk juist hen te helpen. Omdat zij anders door de stijgende gasprijzen de rekening gaan betalen. Daar is een woord voor: energiearmoede.
De PvdA had daar een antwoord op: een isolatiefonds. Mensen die samen met buren of vrienden hun huis willen isoleren, kunnen zich bij de gemeente melden. Die schiet dan de rekening voor, mensen betalen dat terug uit de besparing op de gasrekening. Na een paar jaar is dan het voordeel voor henzelf. Zo helpen we inwoners vooruit en werken we samen aan een duurzame toekomst.
Helaas was voor dat plan geen meerderheid. Waarom niet? Geen idee. Klaarblijkelijk zorgen VVD, CDA, LBL en Lingewaard.nu graag voor het grote bedrijfsleven in onze gemeente. Inwoners laat men ondertussen in de kou staan.