Door Ko van den Beemt op 2 november 2016

Toespraak PvdA Art-foundation

Onder de Hamer:     Voor het juiste beeld ………………………..

Vorige week vrijdag was 5de uitreiking van onze PvdA Art-foundation kunstprijs en met dit jaar als winnaar Hai Verstappen uit Haalderen voor zijn aquarel werk.  Een terechte winnaar en heel plezierige bijeenkomst met toch zeker zo’n 60 aanwezigen, waaronder ook pers.  En over de laatste wil ik het even hebben. In “De nieuwe Krant” staat namelijk een samenvatting van mijn toespraak die wat “kort door de bocht” is.  En om een goed  beeld te geven van wat gezegd is, hierbij de volledige tekst:

 “ Als ik in een gesprek wel eens laat vallen dat wij als PvdA afdeling  Lingewaard  een  kunstprijs hebben, dan zie ik met regelmaat verbaasde blikken.  Alsof dat een vreemde combinatie is. Echter, kijkend naar het verleden van de sociaal democratie, is het helemaal niet zo’n  vreemde combinatie.

Zo waren er in de sociale strijd diverse kunstenaars die met hun kunst partij kozen voor de  gewone  mensen en  hun strijd voor een menswaardig bestaan.  Maar kunst en cultuur waren voor sociaal democraten ook een vanzelfsprekende onderdeel van de emancipatie van de arbeider en  “de verheffing des volks”.  Het ging  om  schrijven,  tekenen, schilderen, toneel. Alle kunstvormen konden bijdragen het blikveld  te verruimen en het gevoel van eigenwaarde van de arbeidersklasse te versterken. “Empowerment” heet dat tegenwoordig.

Hier in Lingewaard hebben wij  de PvdA Art-foundation in het leven geroepen die met haar kunstprijs de essentie van dat idealisme nog steeds weerspiegelt. Zij is gericht op het stimuleren van kunstbeoefening door “amateurs” en het bieden van een podium om anderen daar kennis mee te laten maken. Want  kunst verbaasd, stelt vragen, verwart, confronteert, zoekt grenzen, inspireert en kan je raken.  Kortom: nog steeds het blikveld verruimen

Als we zien dat er dit jaar  22 deelnemers zijn en dat de  prijs vermeld wordt  in de cultuurnota, dan heeft het initiatief van het PvdA-bestuur van destijds zich een plaats in het lokale cultuurlandschap verworven.  En wat ons betreft zetten we dat voort.  Want de prijs heeft eerdere winnaars/winnaressen gesterkt   in hun artistieke ontwikkeling. En dat is precies het doel van de prijs.

En welke naam de jury dadelijk ook noemt, wij wensen jullie alle 22 toe  dat jullie doorgaan met je zelf en ons te verbazen, mee te nemen naar andere gedachten en of laten genieten.  Maar zeker ook veel plezier te hebben bij het schilderen, tekenen, etc.

En winnaar of geen winnaar; voor ieder een roos als aanmoediging en verder veel succes. “

Aldus……..

Ko van den Beemt

Voorzitter PvdA-Lingewaard

Ko van den Beemt

Ko van den Beemt

Ik ben Ko van den Beemt voorzitter van de PvdA in Lingewaard. Mijn politieke betrokkenheid begon op de middelbare school en het lag voor de hand dat ik bestuurstuurkunde ging studeren. Mijn eerste baan was in Den Haag bij de afdeling financieel beleid van een ministerie. Daarna ben ik bij een adviesbureau gaan werken. Toen

Meer over Ko van den Beemt