Door Ko van den Beemt op 2 februari 2016

Onder de hamer: Hans was hier

 

Dinsdag 20 januari hadden wij in de Kuul onze nieuwjaarsbijeenkomst in de aanwezigheid van onze landelijk voorzitter Hans Spekman.  Onder ruime belangstelling van onze leden en een afvaardiging uit Over-Betuwe hebben we met hem gesproken over verschillende actuele onderwerpen : de opvang en integratie van vluchtelingen, de transities, de zorgverzekering en de flexibilisering van werk (ZZP-ers). Als rode draad door alle onderwerpen liep echter de vraag:  Wat bindt ons als PvdA?

 

Het gaat volgens Hans vooral om samen met anderen de verbinding te zoeken. Want naast een groep ”negatieve schreeuwers”, zijn er veel meer constructief ingestelde mensen die handen uit de mauwen steken. Daar moeten we in deze tijd van verandering en spanning  verbinding mee zoeken.

Het is onze opgave daarin  strijdbaar te zijn en op te blijven staan tegen onrecht, discriminatie of geweld.  Samen met de stille constructieve meerderheid kunnen we dat aan. Kijk naar de vele vrijwilligers in de vluchtelingenopvang.  Naar de mensen die in hun eigen stad of  buurt sociale activiteiten oppakken. Of de mensen die betrokken zijn bij initiatieven rond duurzaamheid. Dat is een heel andere onderstroom dan de nationalistische en soms dreigende geluiden in de (sociale) media.

 

Het gaat bij samen ook om ruimhartigheid. Maar Hans gaf ook aan dat we daarin niet naïef, maar waar nodig ook streng en rechtvaardig moeten zijn.  Als voorbeeld noemde hij de opvang en integratie. Dan gaat het ook om het duidelijk overbrengen van onze waarden en normen. En wie zich daar niet aan kan of wil houden, die heeft hier niets te zoeken………

 

Voor de partij zelf  zag Hans de volgende speerpunten:  De de transities (goed) afmaken en zekerheid bieden aan mensen zonder werk of vast inkomen. Als partij moeten we trots en zelfbewustheid uitstralen en werken aan herkenbaarheid / zichtbaarheid.  En de kiezers blijven uitleggen dat Nederland een compromissen-land is.  Dat laatste geldt zeker voor de samenwerking met de VVD. (Die was nodig door uitslag van de vorige verkiezingen en een bewuste keuze als partij…red.)

 

Aan het einde van de avond was er nog een vraag over het Oekraïense referendum.  Hans gaf aan dat het houden van een referendum iets is waar de PvdA voorstander van was en is. Verder is de PvdA voor het verdrag met de Oekraïne.  Het is een duidelijk signaal richting Poetins Rusland en nodig wegens de onvoorspelbaarheid van het regime daar.  Van een toetreden van de Oekraïne tot de Europese unie is trouwens helemaal geen sprake.

 

We zien terug op een inspirerend avond .  Een van de aanwezigen vatte het na afloop samen als “de oproep om terug te gaan naar onze beginselen waarin het gaat om het denken vanuit het wij, het samen doen en solidariteit.

 

 

Hans:   Hartstikke bedankt…

 

 

Ko van den Beemt

Voorzitter afdeling Lingewaard

20160120_205948 20160120_210012 20160120_211648

Ko van den Beemt

Ko van den Beemt

Ik ben Ko van den Beemt voorzitter van de PvdA in Lingewaard. Mijn politieke betrokkenheid begon op de middelbare school en het lag voor de hand dat ik bestuurstuurkunde ging studeren. Mijn eerste baan was in Den Haag bij de afdeling financieel beleid van een ministerie. Daarna ben ik bij een adviesbureau gaan werken. Toen

Meer over Ko van den Beemt