Door Ko van den Beemt op 2 januari 2017

Onder de Hamer

Beste Leden uit Lingewaard,

Daarmee kunnen we voor de dag komen!
Een nieuw jaar, een nieuwe lente en een nieuw geluid. Het jaar 2017 lijkt al begonnen als ik kijk naar de voorbereidingen voor de aanstaande Tweede Kamer verkiezingen. Belangrijke verkiezingen, niet alleen voor ons als PvdA, maar voor Nederland. Worden we meegezogen in de maalstroom van het Oekraïne referendum, de Brexit en Trump?

Voor ons gaat Lodewijk de kar trekken en verder op de lijst staan namen waar we mee voor de dag kunnen komen. Al was het maar, omdat de ons bekende John Kersten op nr. 11 staat. Natuurlijk wordt het een lastige verkiezingsstrijd, want volgens de peilingen staat de PvdA er niet goed voor. Dat vraagt ons allemaal een handje helpen in de campagne. Nou betekende de komst van Lodewijk als politiek leider ook het tragische vertrek van Diederik. Met een rechte rug en een diepe buiging heeft hij het politieke toneel verlaten. Ons past dank en waardering voor zijn enorme inzet in de afgelopen vier jaren. Je kunt over de vraag Diederik of Lodewijk, veel zeggen en schrijven, maar op de radio zei een commentator: “De formatie blijft niet aan Lodewijk kleven en daardoor kan hij meer afstand nemen van het kabinet”.

De leden hebben inmiddels gekozen en laten we er maar eens vanuit gaan dat de ze gelijk hebben en dat het werkt. Want een PvdA met 10 zetels? En dat als dank? Dank, voor het feit dat we na de vorige verkiezingen onze verantwoordelijkheid namen, omdat Nederland wegzakte in het economische moeras van de crisis? Economisch gaat het intussen een stuk beter. Zo was de werkloosheid in maart 2013 6,8% (bijna 600.000) en die liep als gevolg van de crisis in februari 2014 op tot 7.9 % (bijna 700.000). November 2016 stond de teller op 5,6% (bijna 500.000) en wordt een verdere daling verwacht. Ook het begrotingstekort is fors afgenomen. Dat was bij eind 2012 4,1% . Voor 2016 wordt minder dan 1% verwacht en voor 2017 wordt 0% of een overschot.

Nou weet ik dat cijfers niet alles zeggen, maar dit zijn wel ontwikkelingen waar we mee voor de dag kunnen komen. Er zijn gelukkig meer resultaten en op de PvdA-Lingewaard site een artikel met een overzicht van “onze resultaten”. Natuurlijk zijn er de transities WMO en Jeugd. Daarmee is zeker het een en ander mis gegaan, maar inmiddels ook weer “gerepareerd”. CDA en VVD hadden ook ingrijpende plannen voor de zorg, maar dan met meer privatisering en nog meer ombuigingen. Belangrijk is ook dat de uitvoering nu de verantwoordelijkheid is van gemeenten. En gelet op het geld dat die in 2016 op het sociaal domein over is gehouden, hebben die gemeenten het beleid wel erg afgeknepen.

Uiteraard moet iedereen zelf over de voorbije periode oordelen. Als bestuur willen we daarbij ook in beeld brengen wat wel gerealiseerd is. Want er is een verschil tussen de beeldvor-ming en de werkelijkheid wat betreft de resultaten van 4 jaar kabinetsdeelname door de PvdA. En met het echte beeld kunnen we ook best voor de dag komen. Vanaf deze plek wens ik Lodewijk, Adje, John en ons, daar heel veel succes mee.

Als afdeling willen we ons in de aanstaande campagne ook in Lingewaard manifesteren . Om te beginnen op 21 jan om 10 uur bij de lancering van ons ombudsteam. Later die middag is er een bijeenkomst gepland ter voorbereiding op de campagne. De uitnodiging volgt nog.

Een voor iedereen goed en rode rozig 2017,

Ko van den Beemt
Voorzitter PvdA Lingewaard

Ko van den Beemt

Ko van den Beemt

Ik ben Ko van den Beemt voorzitter van de PvdA in Lingewaard. Mijn politieke betrokkenheid begon op de middelbare school en het lag voor de hand dat ik bestuurstuurkunde ging studeren. Mijn eerste baan was in Den Haag bij de afdeling financieel beleid van een ministerie. Daarna ben ik bij een adviesbureau gaan werken. Toen

Meer over Ko van den Beemt