Onder de hamer
En van de voornemens van het nieuw bestuur van de afdeling is het verbeteren van de zichtbaarheid en herkenbaarheid van de afdeling in Lingewaard. Daarnaast willen we als afdeling meer in gaan op wat er landelijk in de PvdA speelt en daar een lokaal platform voor zijn.
Om die doelstellingen zelf ook wat invulling te geven, heb ik mij, als nieuwe voorzitter, voorgenomen om regelmatig een stukje te schrijven over wat er speelt, ons bezighoudt of waar wij als bestuur aandacht voor vragen: van lokaal tot landelijk. Dat ga ik doen onder de vaste titel “onder de hamer” en zal de vorm krijgen van een regelmatig verschijnende column.
En dan kan ik in deze dagen toch echt niet om de ziektekosten-crisis heen. En laat ik dan ook maar gelijk met de deur in huis vallen: ik begrijp de 3 1ste kamerleden nog ook. Ik besef dat ze voor politiek zwaar weer zorgen en ik weet dat ze ons als PvdA waarschijnlijk electoraal geen goed doen. Maar op de inhoud beschouwd gaat het volgens mij om iets wezenlijks voor ons als sociaal democraten: De groeiende macht van zorgverzekeraars. Dat is wat Guusje Terhorst als reden hoorde geven. En dat is ook wat Arie Duijvenstein zei.
Tot voor kort heb ik nooit bij die ontwikkeling stil gestaan en kom ik mij vinden in een beperking van “de keuzevrijheid” van artsen. Maar in de afgelopen weken heb ik het een aantal signalen gehoord en zelf waargenomen die bij mij tot “voortschrijdend inzicht” hebben geleid. Zo was Chris Oomen (voorzitter van de kleine zorgverzekeraar DSW) bij Pauw waar hij verklaarde tot de orde te zijn geroepen door de grotere zorgverzekeraars omdat hij zich kritisch had uitgelaten over de sector. Met name dan dat ze hun het afgelopen jaren hun eigenvermogen onnodig vergroot hadden en de premies onnodig verhoogden.
Verder las ik dat er in Nederland eigenlijk maar 4 grote zorgverzekeraars zijn die onder allerlei namen samen 90% van de verzekerden onder zich hebben. Samen bepalen/beheersen die vier dus de markt. De ziekenhuizen zijn onder andere om die reden ook druk aan het fuseren, om als grotere partijen sterker tegen die verzekeraars te staan en niet tegen elkaar uitgespeeld te worden.
Het gekke is ook dat ik de afgelopen week wat pakketten heb vergeleken in prijs en pakket-samenstelling. En dan kom ik tot de conclusie dat die verschillen in prijs voor vergelijkbare pakketten niet noemenswaardig zijn. Ik kreeg bijna de aanvechting om de kartelpolitie maar eens te bellen.
Deze week hoorde ik ook dat verzekerden met een zogenaamde budget-polis, niet meer in alle ziekenhuizen te recht kunnen. De verzekeraars hebben namelijk geen contracten afgesloten met academische ziekenhuizen. Voor veel polishouders was dat alleen wel een verrassing. Sterker nog: Voor een aantal zaken heel specialistische behandelingen moet je naar een academisch ziekenhuis! En dan zou je niet meer geholpen kunnen worden? Kun je nog zeggen hadden ze maar beter op moeten letten, toen ze de polis afsloten.
Maar nu zouden de zorgverzekeraars daar met de voorgestelde de nieuwe wet nog een mogelijkheid bij krijgen door patienten te “verplichten” naar bepaalde ziekenhuizen te gaan” . Dat zou dan de zorgverzekeraars een koevoet geven in de prijsonderhandelingen met de ziekenhuizen / specialisten. Want het is de bedoeling dat er 1 miljard op verdient wordt.
Nou weet ik niet hoe u het ervaart, maar ik wil graag geopereerd worden door een dokter waar ik vertrouwen in heb! En dat is niet perse een dokter waar ik toe verplicht wordt.
En ik begin mij af te vragen of al die maatschappijen met hun duurbetaalde directies, hun staf afdelingen, hun reclame budgetten, etc niet veel beter en goedkoper tot 1 landelijke verzekering voor iedereen samengevoegd kunnen worden. Scheelt denk ik zo maar 1 miljard aan overhead kosten. En voor ons als klant/patiënt is het een prima vorm van “minder gedoe”. Want uiteindelijk hebben we toch niets te kiezen want een verzekering is verplicht.
Wat dat betreft had ik in de afgelopen weken al last van zogenaamd voortschrijdend inzicht. En in dat perspectief kan ik zeker begrip op brengen voor het dissidente standpunt van het PvdA-Troika. Het moment is ongelukkig en er zijn inderdaad eerder gemaakte afspraken. Maar ik heb ooit een minister president horen zeggen: “met de kennis van nu……”
En ik snap trouwens ook niet dat een partij (de VVD) die staat voor de vrijemarkt, de klanten (patiënten) op die markt zo sterk wil knevelen.
Hoe het verder ook afloopt met de wet van Schipper? Het zal verder wel schipperen worden. Maar ik wilde dit inzicht toch graag met jullie delen, want we zullen er de komende tijd wel op aangesproken worden.
Ko van den Beemt
Voorzitter PvdA Lingewaard