17 maart 2021

Geen hulp voor huurders als inkomen wegvalt?

Waarom krijgt een inwoner met huurtoeslag geen hulp als vanwege de Coronacrisis zijn of haar inkomen wegvalt?

Afgelopen week werd de PvdA erop gewezen dat een inwoner in Lingewaard wiens inkomen geheel of gedeeltelijk wegvalt ten gevolge van de Corona-maatregelen op het moment dat hij of zij huurtoeslag ontvangt geen gebruik kan maken van de regeling Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK). Lingewaard lijkt daarin anders dan andere gemeenten, waar het ontvangen van huurtoeslag niet op voorhand betekent dat je niet voor hulp in aanmerking komt.

‘De TONK is echt een laatste redmiddel voor mensen’, zegt fractievoorzitter Maarten van den Bos van de PvdA Lingewaard. ‘De regeling is bijvoorbeeld bedoeld voor zelfstandig ondernemers die hun hele inkomen zien wegvallen door de coronacrisis. Als zij de hypotheek of huur niet meer kunnen betalen, kan de overheid bijspringen. Dat de gemeente Lingewaard vervolgens inwoners die huurtoeslag ontvangen zonder verder onderzoek te doen naar de specifieke situatie van mensen uitsluit van de regeling is heel raar. Andere gemeenten doen dat anders en het wordt ook niet voorgeschreven door de Rijksoverheid’.

De PvdA wil van het college weten waarom deze keuze gemaakt is en of het college op zo kort mogelijke termijn de regeling kan aanpassen. Gebeurt dat niet en kan het college ook niet uitleggen welke dwingende reden deze keuze noodzakelijk maakte, dan zal de PvdA zelf voorstellen doen om deze belemmering weg te halen. Zodat alle inwoners zeker kunnen zijn van hulp als ze die in deze moeilijke tijden nodig hebben.