11 december 2020

Effectief oppositie voeren

Effectief oppositie voeren kan echt wat in gang zetten. Dat bewees de raadsvergadering van afgelopen week maar weer, waar we – steeds samen met andere partijen – echt en paar wissels voor onze inwoners hebben kunnen omzetten.

Wat te denken van de WMO. Op de agenda van de raad de regels die de gemeente volgt bij het toewijzen van voorzieningen. Die verordening, want zo noemen we die regels, hebben we op essentiële punten aangepast. Met steun van SP en GroenLinks zorgden we ervoor dat mensen ook voor korte ritten waarbij ze hun scootmobiel moeten meenemen gewoon van het taxivervoer gebruik kunnen blijven maken en pasten we de regels aan zodat er meer aandacht is voor de belastbaarheid van mantelzorgers, meer duidelijkheid over het recht van iedereen op onafhankelijke clientondersteuning. Ook moet het onderzoek van de gemeente dat nodig is als mensen om ondersteuning vragen minder gaan over wat mensen zelf allemaal moeten doen en meer over hoe je samen kunt zorgen voor oplossingen. Belangrijke resultaten dus.

Niet alles lukte, het maximaal aantal kilometers dat mensen met een vervoerspas mogen reizen ging van 2000 naar 1500 km per jaar, maar daar gaan we kritisch volgen hoe dat uitpakt.

Ook een stevig gesprek over steun aan Lingewaardse culturele instellingen in tijden van Corona. Het college koos ervoor nu alleen die verenigingen en instellingen te helpen die echt op omvallen staan. Maar wat als theaters, verenigingen of gezelschappen nog wat eigen spaargeld hebben? Dat eigenlijk ergens anders voor bedoeld was? Moeten ze dat dan eerst maar opmaken? Samen met D66 bedachten we een oplossing. CDA en GroenLinks sloten zich aan en uiteindelijk was er steun door de hele raad. Zodat we prachtige culturele instellingen – denk aan de Theaterkerk in Bemmel – voor ons allemaal overeind houden.

Ten slotte ging de raad – soms scherp, maar gelukkig meestal op de inhoud – in debat over tuinbouwgebied De Rietkamp. Al jaren op de agenda, vanwege tuinders die het moeilijk hebben en caravanstallingen in kassen die er eigenlijk niet mogen zijn. Samen met B06 vroegen we een debat aan, omdat we nu eindelijk echt aan de slag moeten met een oplossing. Ook hier werden twee moties aangenomen. Ons verzoek na al die jaren niet net nu we dichterbij een oplossing zijn dan ooit halsstarrig die caravans uit de kassen te willen gaan halen haalde helaas net geen meerderheid. Maar de wethouder gaf wel aan te blijven zoeken naar mogelijke oplossingen. Ook dat blijven we kritisch volgen.

In de raad van Lingewaard heeft de Partij van de Arbeid één zetel. Toch lukt het om voor veel van onze voorstellen meerderheden te vinden. Ook nu weer; drie amendementen en drie moties aangenomen. Waarom? Omdat we het debat voeren op de inhoud en komen met echte oplossingen om Lingewaard telkens weer een stukje eerlijker, fatsoenlijker en sterker te maken. Samen, voor al onze inwoners. Ook volgend jaar kunt u op ons blijven rekenen.