College, inwoners en raad?
Op 18 mei 2017 is door de Raad het procesvoorstel co-creatie beleid voor mantelzorgers, vrijwilligers en ouderen vastgesteld. Bedoeling was iets nieuws te gaan proberen. In samenwerking met inwoners zouden nieuwe beleidsplannen gemaakt worden voor mantelzorg, vrijwilligerswerk en ouderen. De plannen zijn inmiddels af, zo liet het college de Raad per brief weten, maar worden verder niet meer door de Raad vastgesteld. Terwijl dat in het in mei aangenomen procesvoorstel wel was afgesproken. De vraag is waarom.
Als we de plannen lezen kunnen we wel wat bedenken. De PvdA gelooft in een overheid die het fundament onder de lokale samenleving wil zijn. Dat betekent bijvoorbeeld dat je ervoor zorgt dat wanneer mantelzorgers aangeven overbelast te zijn, dat zij taken tijdelijk uit handen kunnen geven. De Wet Maatschappelijke Ondersteuning 2015 verplicht gemeenten bovendien daarvoor voorzieningen in te richten. Bij de behandeling van het procesvoorstel merkten wij al op dat voor concrete maatregelen helemaal geen geld gereserveerd was.
Dat blijkt nu. Er wordt voor de drie plannen 50.000 euro uit een potje voor innovatie gehaald om verder over de plannen door te praten. Maar wat de gemeente nu concreet gaat doen is de vraag. Tal van inwoners hebben tijdens mooie bijeenkomsten belangrijke punten naar voren gebracht. En wat krijgen zij daarvoor terug? Meer gesprekken en een gemeente die in alle drie de plannen aangeeft ‘actief te willen faciliteren’. Wat dat betekent? Geen flauw idee! Daarom stellen wij een serie schriftelijke vragen aan het college en nemen wij in ons verkiezingsprogramma dat begin januari gepubliceerd wordt wel concrete maatregelen. Actieve inwoners verdienen immers een minstens net zo actieve lokale overheid.