25 oktober 2019

Boerenbedrog

In de Raad van afgelopen donderdag stond een motie van CDA en VVD op de agenda onder de titel ‘Trots op de boer!’. Het bleek een klassiek staaltje boerenbedrog.

Boerenbedrog is een wat uit de tijd geraakte zegswijze. Het is een poging om mensen met veel interessant taalgebruik een rad voor ogen te draaien. Waar de uitdrukking precies vandaan komt is, is niet helemaal helder, maar hij past om drie redenen uitstekend bij de motie van afgelopen donderdag.

Ten eerste omdat de motie helemaal niet van deze partijen was. Enig zoekwerk van de SP leerde dat de motie in tal van andere gemeenten al was ingediend, in vrijwel dezelfde bewoordingen, met dezelfde bedoeling. Alleen dan vaak door de SGP-fractie aldaar. En zoals wel vaker: als je wil pronken met andermans veren gaat het nogal eens mis. Zo waren de indieners blijkbaar vergeten even goed te lezen wat er eigenlijk in de motie stond. Verschillende als feiten gepresenteerde beweringen klopten helemaal niet. Zo werd gesteld dat veel mensen in Lingewaard in de landbouw werken. In Gelderland is dat 2,7 procent van de beroepsbevolking en in Lingewaard ligt dat cijfer niet veel hoger. Als dat al niet klopt, wat dan te denken van de beweringen over de complexe juridische kwesties die nu zo veel moeilijkheden geven?

Ten tweede omdat de motie veel woorden nodig had om heel weinig te zeggen. Uiteindelijk was het de bedoeling dat de Raad zou uitspreken dat ‘onze boeren’ het allemaal heel moeilijk hebben, dat we hen van harte steunen en dat het college ‘een positieve grondhouding’ naar de agrarische sector zou moeten aannemen. En wat dan? Wat kopen agrariërs daar nu daadwerkelijk voor? Want laten we het eens over de praktijk hebben. Wat deden CDA en VVD in Lingewaard recentelijk eigenlijk voor moois voor de agrarische sector? Waar wij als PvdA in veel debatten – bijvoorbeeld in het complexe dossier rondom de geiten in Gendt of de ingewikkelde positie van tuinders rondom Next Garden – samen met anderen hebben gevochten voor werkbare oplossingen laten juist CDA en vooral VVD het dan vaak afweten. Krokodillentranen nu zijn dan toch niks waard?

Ten derde omdat er wel degelijk wat aan de hand is. De agrarische sector plukt de wrange vruchten van het beleid dat met name CDA, VVD en de grote land- en tuinbouworganisaties de afgelopen jaren hebben ontwikkeld. Regels zijn zo complex geworden dat een agrariër standaard een paar juristen in de arm moeten nemen. Bedrijven zijn nog alleen rendabel op industriële schaal, omdat grote multinationale ondernemingen snoeihard op de prijzen drukken. In die situatie moeten we vooral samen aan de slag om een omslag te maken. Dat gaat echt niet lukken met een positieve grondhouding alleen. Daar is stevige politieke arbeid voor nodig. Maar zouden CDA en VVD in Lingewaard ook echt aan het werk willen, als ze al niet eens de moeite nemen hun eigen symbolische motie te tikken? 

Dat de agrarische sector boos is, is niet gek. Hoe die boosheid geuit wordt gaat ons overigens veel te ver. Democratisch protest mag, maar geweld en intimidatie zijn nooit acceptabel.

Maar is dit soort moties van CDA en VVD dan niet vooral een doorzichtige poging de aandacht af te leiden van het feit dat deze partijen in hoge mate verantwoordelijk zijn voor de situatie van nu? En is dat niet vragen om nieuwe frustratie en teleurstelling als mooie woorden wederom geen betekenis blijken te hebben? En is het klakkeloos overnemen van die motie in Lingewaard niet een teken dat fracties van CDA en VVD de afgelopen jaren weinig tot niets voor ‘onze boeren’ gedaan hebben?

Laat u niks op de mouw spelden, agrariërs van Lingewaard. Mooie woorden, daar koopt u niks voor. Boerenbedrog is het. Niet meer, niet minder.