13 november 2024

Moties PvdA met grote meerderheid aanvaard in de Lingewaardse gemeenteraad

Op 11 november heeft de stemming plaatsgevonden over een groot aantal amendementen en moties op de door het college voorgelegde begroting voor het jaar 2025.

 

 

De motie ‘Code Rood’ roept het college op om er bij de Rijksoverheid op aan te blijven dringen:

  • om haar financiële verplichtingen richting lokale overheden na te komen voor de taken die in medebewind worden uitgevoerd;
  • de dreigende kaalslag op de gemeentelijke voorzieningen zo snel mogelijk een halt toe te roepen en lokale overheden de benodigde middelen financieel en op het gebied van regelgeving te geven om dit voor elkaar te krijgen;
  • niet alvast bedragen in te boeken als de omvormingen nog niet gerealiseerd zijn;
  • zich niet te bemoeien met (inperkingen van) het lokale belastinggebied.

De motie ‘Code Rood’ is op één stem na door de voltallige raadsvergadering aanvaard (96%)

 

De beide andere moties hebben betrekking op het inzetten van ervaringsdeskundigheid en maatwerkmethoden bij het ontwikkelen van sociaal beleid.

Beleid is bedoeld voor alle inwoners. De motie over de inzet van ervaringsdeskundigen in het sociaal domein roept op om (naast de advisering van de adviesraad) sociale problemen concreet te definiëren, passender beleid te ontwikkelen en de kwaliteit van beleid en dienstverlening te verbeteren. Nu de kloof tussen overheid en inwoner landelijk groeit, kan dit een manier zijn om nóg beter de belevingswereld van de inwoner mee te laten wegen in het nieuw te ontwikkelen beleid.

De motie ‘Inzet ervaringsdeskundigen’ is met 82% van de stemmen aanvaard.

Armoedeproblematiek is in de afgelopen jaren een steeds groter probleem geworden. De bestaanszekerheid van veel Lingewaarders staat onder druk en het aantal werkende armen neemt toe.

Het college wil in 2025 met een nieuw beleidskader komen rondom inkomensondersteunende maatregelingen, schuldhulpverlening en armoedebestrijding. In de raad is al eerder de strategische agenda sociaal domein vastgesteld. De Lingewaardse inkomensondersteunende regelingen hebben echter geen 100% bereik.

De motie ‘Doorbraakmethode’ roept het college op om te onderzoeken of een nieuwe manier van meten het daadwerkelijk aantal mensen onder het bestaansminimum kan doen afnemen. De doorbraakmethode is in andere gemeenten een beproefde manier om maatwerk te leveren zónder meer bureaucratie voor de ambtenaren.

De motie ‘Doorbraakmethode is met 89% van de stemmen aanvaard.